TEUbooker neemt WAYZ over van Post-kogeko

 

TEUBOOKER, DE ONLINE PORTAL VOOR HET BOEKEN VAN CONTAINERTRANSPORTEN BINNEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM, HEEFT WAYZ VAN POST-KOGEKO OVERGENOMEN. MET DE OVERNAME VERSTERKT TEUBOOKER HAAR POSITIE ALS SYNCHROMODALE KETENREGISSEUR BINNEN DE CONTAINERLOGISTIEK. TEUBOOKER IS IN NOVEMBER 2016 GELANCEERD EN HEEFT INMIDDELS VOOR DIVERSE REDERIJEN EN TERMINALS CONTAINERS PER BINNENVAART, TREIN EN TRUCK UITGEWISSELD BINNEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM.

Wayz is in 2011 gestart met de inrichting van een synchromodale Control Tower en heeft de afgelopen jaren een groot aantal groente- en fruitcontainers van de weg gehaald. 54% van deze containers zijn per binnenvaartschip vervoerd waarmee jaarlijks ruim 250.000 wegkilometers zijn voorkomen en 18.000 ton CO2 is bespaard.

De jarenlange ervaring van Wayz met het aansturen van koelcontainerstromen is een goede aanvulling op de propositie van TEUbooker. Wayz heeft nauwe contacten met verladers, ontvangers en expediteurs in het Westland en Barendrecht. Frans Swarttouw, Managing Director van TEUbooker over de overname: “In samenwerking met Wayz willen we een concrete bijdrage leveren aan de multimodale ontsluiting via de Reefer City Hub in de Eemhaven. De planningstool stelt opdrachtgevers in staat tot op het laatste moment containers bij te boeken op bestaande binnenvaartbewegingen. Hiermee wordt een groot gedeelte van de A15 ontlast wat een directe bijdrage levert aan de bereikbaarheid van de haven.”

Harald Lourens, Financieel Directeur van Post Kogeko: “Post-Kogeko zocht naar een partij die voor de koelcontainerstromen de onafhankelijkheid van Wayz ten opzichte van vervoerders en verladers meer invulling kon geven en benadrukken. Met de overname door TEUbooker wordt deze onafhankelijkheid versterkt. Hierdoor kan Post-Kogeko zich volledig richten op haar kernactiviteiten, waaronder containervervoer. Een win-win situatie voor zowel TEUbooker als Post-Kogeko.”

Lopende band over water

TEUbooker gaat containerstromen bundelen in de Eemhaven en deze bijboeken op de binnenvaart. Samen met aangesloten barge operators creëert TEUbooker een lopende band over water. Als neutrale ketenregisseur kunnen partijen met een gerust hart containertransporten boeken. Juist door het bundelen van reefers kan de binnenvaart grotere containerstromen van de Maasvlakte naar de Eemhaven varen en vice versa. Met de planningstool worden import- en exportstromen inzichtelijk gemaakt en slimme combinaties gezocht, zodat het equipment van rederijen efficiënter kan worden ingezet. Hans Nagtegaal, Director Containers Havenbedrijf Rotterdam: “Het Havenbedrijf Rotterdam feliciteert TEUbooker met de uitbreiding van haar portfolio. Het is een goede ontwikkeling die de effectiviteit en efficiency van de haven van Rotterdam verder vergroot.”

Modal shift

De containers worden vanaf de Reefer City Hub over de weg naar de eindbestemmingen in het Westland en Barendrecht gereden. Wegvervoerders kunnen hun wagenpark efficiënter inzetten en platrijden voorkomen. Swarttouw: “TEUbooker ziet de Reefer City Hub als eerste inland terminal waar we onze propositie gaan testen. Vanuit hier gaan we de komende maanden de eerste verder landinwaarts gelegen containerterminals aansluiten.” Met de TEUbooker tool hebben verladers en expediteurs direct inzicht in de mogelijkheden om containers per binnenvaart en spoor van en naar de zeehaven te vervoeren. In een persoonlijk dashboard volgt men de containers en (CO2) besparingen op de voet.