TEUBOOKER LANCEERT ONLINE BOEKINGSPORTAL

TEUbooker lanceert vandaag de eerste 24/7 online en voor iedereen toegankelijke boekingsportal voor containertransporten binnen de haven van Rotterdam. Met één druk op de knop kunnen gebruikers containers bijboeken op bestaande barge-, rail- en truckbewegingen op de Maasvlakte. In een persoonlijk dashboard kan een boeker de voortgang van de containertransporten volgen.

Het boekingsportal maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van binnenvaart-, spoor- en wegvervoerders. Veel schepen en treinen die tussen de terminals bewegen, hebben nog ruimte over voor containers. Algoritmes maken direct een match tussen de vraag uit de markt en de capaciteit van individuele operators. Boekende partijen hoeven niet langer meer te zoeken naar beschikbare ruimte. TEUbooker plant containers direct weg bij de aangesloten operators op basis van capaciteit en schema’s.

Frans Swarttouw, Managing Director van TEUbooker, legt uit: “De lancering van TEUbooker luidt een nieuwe fase in binnen de containerlogistiek. De eerste boekingen van terminals en rederijen zijn inmiddels een feit. Ook de binnenvaart en spoorwereld reageert enthousiast. Partijen als Danser, DistriRail, Pro-Log en Port Shuttle hebben de weg naar TEUbooker inmiddels al gevonden en we voeren gesprekken met diverse andere operators.”

Uitdaging op de Maasvlakte

Sinds 2015 zijn de nieuwe containerterminals op Maasvlakte II operationeel. Tussen deze en de bestaande terminals op Maasvlakte I worden grote aantallen volle en lege containers uitgewisseld. Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een ‘Container Exchange Route’ (CER): een interne baan die de terminals op de Maasvlakte onderling met elkaar gaat verbinden. Zolang deze CER er nog niet is, gaat het transport van containers tussen de terminals veelal over de openbare weg. TEUbooker biedt een synchromodale oplossing: het maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van alle modaliteiten waardoor de uitwisselmogelijkheden worden gemaximaliseerd en transportkosten omlaag kunnen. “Door op een innovatieve manier vraag en aanbod aan elkaar te koppelen, ondersteunt TEUbooker de verdere optimalisatie van het logistieke proces binnen Rotterdam. Dit is positief voor de partijen in de keten”, aldus Hans Nagtegaal, Director Containers Havenbedrijf Rotterdam.

Ambitieus platform

Swarttouw: “TEUbooker heeft de ambitie de booking.com te worden voor containertransporten. De eerste stappen binnen de haven van Rotterdam zijn de opmaat naar een platform waarbinnen gebruikers transporten kunnen boeken van en naar het Europese achterland. Operators kunnen straks nog beter doelgroepen bereiken, waaronder verladers en expediteurs die nu nog veel over de weg vervoeren. Het ontbreekt deze partijen vaak nog aan tijd om alle transportmogelijkheden gedetailleerd in kaart te brengen. Laat staan dat ze de mogelijkheid hebben om online te kunnen boeken. Hoe makkelijker je het hen maakt, des te meer lading je als haven kunt aantrekken. Uiteindelijk draait alles om het gemak waarmee je zaken met een haven kunt doen. TEUbooker blijft zich dan ook inzetten om het boeken van containertransporten nog verder te vergemakkelijken, voor alle betrokken partijen.”