Netwerkeffecten achterlandlogistiek

 

Het netwerk van achterlandbestemmingen van de zeehavens Antwerpen, Moerdijk en Rotterdam is ronduit indrukwekkend. Door het uitmonden van grote rivieren als de Rijn en Maas in de Noordzee is Rotterdam sinds jaar en dag een haven met een groot aandeel voor de binnenvaart. In 2016 was het aandeel van de containerbinnenvaart in de modal spit van en naar het achterland rond de 40%. Dit in tegenstelling tot de grote zeehavens in Noord-Duitsland, die mede door het ontbreken van grote rivieren zich tot echte spoorhavens ontwikkeld hebben (het spoor heeft bijvoorbeeld in Hamburg een aandeel van 40% binnen de modal split).

Nederland heeft met ruim 30 watergebonden inland containerterminals een nagenoeg landelijk dekkend netwerk. Individueel bieden deze terminals een uitstekende propositie, maar als netwerk zijn zij onverslaanbaar. Een meerderheid verladers en expediteurs is goed op de hoogte van de intermodale mogelijkheden. Dit geldt echter niet voor iedereen. Bij gebrek aan inzicht in de mogelijkheden en het gemak van de truck is er nog een wereld te winnen voor de binnenvaart (en ook het spoor). De modal shift dient gedeeltelijk nog gemaakt te worden in het segment van kleinere ladingpakketten. TEUbooker heeft als online distributiekanaal de wens inland terminals en operators te helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid van diensten. 

 

Samen sta je sterk

De laatste jaren kun je geen krant openslaan of het gaat over platformen die vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Hotels lenen zich altijd uitstekend als vergelijking naar de plannen van TEUbooker binnen de containerlogistiek. In eerste instantie waren het kleinere lokale hotels die gingen meewerken aan platformen zoals Booking.com. Door mee te doen kregen zij in een klap toegang tot bezoekers van de boekingssite. Juist door het samenwerken met lokale concurrenten en verder gelegen hotels konden zij delen van de markt bewerken waar zij voorheen moeite mee hadden om deze te bereiken. Dit is nu precies de kern van netwerkeffecten: samenwerken om meer marktimpact te maken dan je alleen kunt.

Online distributiekanaal 

TEUbooker heeft de handschoen opgepakt en wil het online distributiekanaal voor inland terminals en operators (barge en rail) zijn. Aanbieders bieden onbenutte capaciteit aan via het TEUbooker platform, waarmee een ijzersterk netwerk wordt ontsloten. Waar boekers nu in sommige gevallen voor de truck kiezen, omdat zij niet goed op de hoogte zijn van de binnenvaart verbindingen, zien zij straks in één oogopslag de intermodale mogelijkheden. Het maakt niet uit waar de reis begint. Door het samenwerken is er altijd een passende oplossing en dit heeft een positief effect op de modal shift van de weg naar binnenvaart en spoor. 

Ontzorgen en centrale communicatie

Tijdens de gesprekken met inland terminals en operators is duidelijk geworden dat juist kleinere ladingpakketten vaak veel werk met zich meebrengen. De boekingen komen op tientallen verschillende manier binnen en worden vervolgens handmatig in de systemen ingevoerd. TEUbooker heeft als doel gesteld om het leven van de aanbieders te vergemakkelijken. Enerzijds door het uniform aanleveren van de boekingsgegevens via EDI of API en anderzijds door het aanbieden van een state-of-the-art multi-user communicatieplatform (dit betekent dat zowel aan de boekings- als aanbodzijde meerdere mensen met elkaar kunnen communiceren). Door middel van interfaces met diverse dataplatformen biedt TEUbooker inzicht in de status en locatie van geboekte containers. Deze informatie wordt in een persoonlijk dashboard aangeboden aan boekers. Het is onze stellige overtuiging dat deze functionaliteiten een bijdrage gaan leveren aan het verder ontzorgen van intermodale aanbieders en de toegankelijk van de containerbinnenvaart vergroot. 

Heb je vragen?

Wil je meer weten over de TEUbooker achterland propositie? Of van gedachte wisselen over de meerwaarde voor jouw organisatie? Wij horen graag van je. Stuur een e-mail naar  frans@TEUbooker.com of bel ons op 010-3070995.