Kerstpuzzel op de Maasvlakte in Rotterdam

 

VAN DE BIJNA 7,5 MILJOEN CONTAINERS (RUIM 12 MILJOEN TEU) DIE JAARLIJKS IN DE PORT OF ROTTERDAM WORDT OVERGESLAGEN, IS EEN OP DE DRIE EEN TRANSSHIPMENT CONTAINER. DAT WIL ZEGGEN DAT DEZE CONTAINERS ROTTERDAM PER ZEESCHIP BINNENKOMEN EN VERVOLGENS DE HAVEN WEER VERLATEN PER ZEESCHIP. HET MERENDEEL (TWEE DERDE) VAN DE JAARLIJKS OVERGESLAGEN CONTAINERS ZIJN IMPORT EN EXPORT BAKKEN DIE VAN DE ZEEHAVEN NAAR HET ACHTERLAND BEWEGEN EN VICE VERSA.

Je kunt transshipment goed vergelijken met de hubfunctie van een vliegveld. Deze hubs verbinden kleinere regionale vliegvelden met grote bestemmingen over de hele wereld. Amsterdam Schiphol Airport (AMS) is een van de drukste Europese vliegvelden en vervult een hubfunctie voor KLM en Delta Airlines. Schiphol biedt 323 directe bestemmingen aan en 52.000 verbindingen via overstap. 1

De haven van Rotterdam speelt een soortgelijke rol binnen de wereldwijde containerstromen. Rotterdam is de grootste containerhaven van Europa en heeft directe verbindingen met meer dan 1.000 havens wereldwijd. De haven speelt historisch gezien een grote transshipment rol voor de UK, Baltische Staten en landen in Scandinavië. 2 Zo komen er bijvoorbeeld containers uit Zuid-Amerika Rotterdam binnen die als eindbestemming Litouwen hebben.

Containerterminals op de Maasvlakte

Tot 2008 vond alle overslag van containers op de Maasvlakte plaats op het Delta schiereiland. Transshipment containers konden snel en gemakkelijk hun aansluiting halen. Met de groei van de internationale handel nam ook het aantal overgeslagen containers in Rotterdam toe. ECT opende in 2008 haar tweede terminal op de Maasvlakte in Rotterdam: Euromax. Hiermee nam het aantal terminals op de Maasvlakte toe tot 3: ECT, APMTR en Euromax.

De aanleg van de Tweede Maasvlakte was het Rotterdamse antwoord op de te verwachten groei de komende decennia. Na jarenlange voorbereidingen en bouwwerkzaamheden gingen de terminals van Rotterdam World Gateway (RWG) en APMT MVII in 2015 live. Met 5 deepsea containerterminals met een totale capaciteit van 15,6 miljoen TEU is het idee dat Rotterdam haar functie als hub verder kan uitbouwen. Ongeveer 80% van de Rotterdamse zeeverbindingen zijn geconcentreerd op deze Maasvlakte terminals (de overige 20% in de Waal- en Eemhaven bij Uniport en RST). 3

Tijdens het laatste decennium hebben steeds meer rederijen een aandeel genomen in strategisch gelegen terminals. Toegewijde terminalcapaciteit geeft rederijen een meer geoliede transshipment propositie. Grote wereldwijd opererende terminal operators zoals Hutchinson Port Holdings, PSA en DP World richten steeds vaker joint ventures in met rederijen om zo het risico op het verlies van klanten te verkleinen. 4 Ook in Rotterdam is deze trend duidelijk waarneembaar. Zo heeft de RWG een brede groep rederijen als aandeelhouder en is Cosco onlangs aandeelhouder geworden van de Euromax terminal van ECT.5

Aandeelhouders containerterminals Maasvlakte

ECT DeltaHutchison Port Holdings (HPH Group)
APMTRMaersk Group
EuromaxHPH 65%; Cosco Pacific 35% (terminal branch China Cosco Shipping)
APMTMVIIMaersk Group
RWG 6DP World 30%, CMA CGM 30%, HMM 20%, MOL 20%

 

Allianties in de containervaart

2016 is een bewogen jaar geweest met fusie-, overname- en alliantieperikelen in de containervaart. Het aantal rederijen is in aantal flink teruggelopen en met de komst van 3 sterke grote allianties hopen de rederijen de verliezen snel te verkleinen. Alhoewel de samenstellingen van de allianties met de dag kunnen wijzigen hebben we hieronder de huidige stand van zaken vastgelegd. 

In de loop van 2017 en begin 2018 wordt bekend welke terminals op de Maasvlakte de verschillende rederijen en allianties gaan aandoen. Gezien de complexiteit van aandeelhouderschap van rederijen bij terminals en samenstellingen van allianties zullen de aansluitingen van zeeschepen naar verwachting niet altijd op dezelfde deepsea containerterminal zijn. Het belooft een gepuzzel te worden in de directiekamers van de rederijen de komende tijd.

Gemakkelijk containers uitwisselen

De versnippering van de volumes over de terminals op de Maasvlakte leidt tot meerdere kleine en onrendabele calls voor feeders. Dit zijn kleinere zeeschepen die als het ware de grote moederschepen op de Maasvlakte voeden met containers. Feeders varen tussen kleinere zeehavens en grote transshipment hubs. 7

 

Op Schiphol zijn de verschillende terminals direct met elkaar verbonden waardoor passagiers snel en gemakkelijk aansluitingen kunnen halen. In de haven van Rotterdam is er op dit moment geen interne baan over de weg (binnen Douane gebied) die de terminals met elkaar verbindt. TEUbooker heeft hier een gemakkelijke en synchromodale oplossing voor gelanceerd. Rederijen, terminals, expediteurs en operators kunnen binnen één loket hun uitwisselvraagstukken uploaden.

TEUbooker boekt deze containers bij op bestaande binnenvaart-, spoor- en truckbewegingen. Elke dag roteren tientallen binnenvaartschepen tussen de Maasvlakte terminals. Er is bijna altijd sprake van onbenutte capaciteit. De afgelopen 7 weken heeft TEUbooker 98% van de bijna 2.000 geboekte TEUs bijgeboekt op bestaande binnenvaart bewegingen. Met een breed scala aan barge operators zoals BCTN, Pro-log, TMA, Nedcargo en Danser biedt TEUbooker een groot aantal connecties tussen de terminals.

Aan de spoorkant werken we nauw samen met de PortShuttle en Distri Rail. De Kramer Group is onze partner voor het overrijden van containers tussen terminals op de Maasvlakte. Diverse rederijen en terminals hebben de afgelopen maanden de voordelen van TEUbooker ervaren. Het kunnen boeken bij een loket geeft overzicht en bespaart veel kostbare zoektijd naar vervoerscapaciteit. Het shunten van containers is vanaf nu kinderspel met TEUbooker.

Wil je meer informatie over de voordelen van TEUbooker of een demo? Wij horen graag van je. https://www.teubooker.com/contact

VOETNOTEN

1https://www.iamsterdam.com/en/business/news/2016/amsterdam-airport-schiphol-continues-to-flourish-as-a-global-hub

2http://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/modes/maritime/studies/doc/2014-01-08-partim-transshipment-volumes.pdf

3https://www.portofrotterdam.com/en/news-and-press-releases/rotterdam-is-the-coolest

http://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/modes/maritime/studies/doc/2014-01-08-partim-transshipment-volumes.pdf (pagina 10)

5http://www.ect.nl/nl/content/ect-gaat-strategische-alliantie-aan-met-cosco-pacific-de-euromax-terminal

https://www.rwg.nl/nl/over-rwg/partners Aandeel APL is bij CMA opgeteld, aangezien laatstgenoemde APL heeft overgenomen. 

http://howtoexportimport.com/Difference-between-mother-vessel-and-feeder-vessel-303.aspx